Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

28.03.2023

Всеукраїнська програма ментального здоров’я

Що ви найчастіше питаєте в ньому – сьогодні, цього тижня, увесь цей рік? А що питають у вас?

Думаю, у більшості українців це буде коротке «Ти як?». Лише два маленькі слова вмістили і всю тривогу, і всю надію воєнного часу…

А що зазвичай пишеться у відповідь? Лаконічне «Я ОК» найчастіше, на жаль, перекладається зовсім інакше: «Насправді ледве тримаюсь, але соромно скаржитися».

Ми знаємо це напевно, бо 70% українців кажуть в опитуваннях, що відчувають стрес або сильну знервованість. Однак лише 2% звертаються по психологічну допомогу. «Не на часі: війна ж», – пояснює решта.

Однак будьмо чесними: це те саме, що не скаржитися на фізичний біль. Терпіти, приховувати симптоми аж до миті, коли вже потрібна реанімація…

Наше ментальне здоров’я невидиме, але потребує такої самої підтримки, що й фізичне: лікування болю, терапії розладів. Біль точно не те, чого можна соромитися чи що треба приховувати. Бути не ОК теж нормально. Говорити про це, шукати допомоги – не просто правильно, але й відповідально щодо себе й тих, хто поряд.

Увесь рік безліч державних служб, ГО, українських і закордонних фахівців працюють над Всеукраїнською програмою ментального здоров’я, щоб у психіки українців була найкраща підтримка.

А сьогодні запускається комунікаційну кампанію всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської   https://howareu.com/ . На ній ви знайдете:

📌доказові техніки самодопомоги та мобільні застосунки з неї;
📌контакти гарячих ліній психологічної допомоги;
📌відео, що навчає перемагати стрес;
📌поради психологів онлайн;
📌вебінари світових фахівців із подолання стресу;
📌досвід і лайфхаки зірок.

Здорова психіка, бажання та сили жити – це та особиста перемога, яка потрібна кожному не менше, ніж велика спільна перемога над ворогом.

Власне, це саме те, за що ми воюємо. Щоб у відповідь на чергове «Ти як?» кожен у країні міг щиро сказати: «Я – дуже добре!». 💙💛

Майданчиком для розробки й ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті Міністрів України.
#тияк

(с) 2024

Запис до лікаря